Trots zijn op jezelf mag

Trots zijn op jezelf mag! Wat ik helaas nog regelmatig tegenkom is dat meiden, vooral in hun puberteit, met zichzelf overhoop liggen. Vooral veel onzekerheid over uiterlijk, vriendschappen, studiekeuzes en ga zo maar door. Dan rijst met name de vraag: Doe ik het wel goed? Vinden ze mij wel aardig? Dit lijkt me heel leuk, maar dat kan ik echt niet! Laat ik maar meegaan, maar eigenlijk heb ik geen zin. Als ik het niet doe, dan hoor ik er niet meer bij. Ze vinden me vast dom.

Wie ben jij?

Al deze onzekerheden zijn gericht op wat anderen wel niet van je vinden, of hoe ze over jou denken. Maar wat wil JIJ? Sta je weleens stil bij de dingen die jij goed kan? Wat jij voor anderen allemaal doet of laat, wat voor een effect heeft dat op jouw eigen ik? Wie ben jij als persoon? Rekening houden met anderen is een fantastische eigenschap, maar ook rekening houden met jezelf is een kwaliteit!

Doe je ogen eens dicht…sluit je even af van alles…en denk eens na over iets waar jij heel trots op bent. Doe je ogen open en zeg het dan hardop: Ik ben trots op……!

Dit is een van de vele oefeningen die tijdens de Rots en Water training aan bod komt. Het lijkt misschien heel simpel, maar is dat het ook voor jou?

Trots zijn op jezelf mag!

Ik weet van mezelf dat ik heel hard na moest denken over waar ik nou eigenlijk heel trots op ben. Terwijl ik zoveel dingen heb waar ik ongelooflijk trots op mag zijn. Alleen, we zeggen het nooit hardop. Jezelf bewust worden van wat je allemaal kan, al hebt bereikt, geeft, en in je hebt is teveel om op te noemen. Bang zijn dat anderen het misschien “raar” vinden waar jij trots op bent, doet er helemaal niet toe. Het gaat om jou en om jouw gevoel. “Ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen”, “ik ben trots op de keuzes die ik maak of ze nou goed of slecht zijn, het maakt mij sterker en zekerder”. Een krappe voldoende halen voor een toets die echt onwijs moeilijk was en waar je knetterhard voor hebt geleerd is geen teleurstelling, maar is iets om trots op te zijn.

Laatst zag ik een filmpje van een lerares die een toets had beoordeeld van een van haar studenten. Van de twintig vragen had hij er twee goed. Hij was zelf verbaasd dat ze hem feliciteerde met zijn behaalde resultaat en vroeg of ze hem soms in de maling nam. Ze zei tegen hem dat hij er toch twee goed had, het hadden er ook minder kunnen zijn en dat het vanaf daar alleen maar beter kon worden. Je weet nu waar je aan moet werken en ik weet waar ik je nog beter bij kan helpen. Van fouten leer je en het maakt je nog beter! Wees dus trots op die voldoende! Wees trots op jezelf! Tenslotte heb jij het moeten doen!

Ik zou het leuk vinden als je een bericht achter laat en mij verteld waar jij trotsTrots zijn mag! Coaching en training voor pubermeiden. op bent!  Ik ben nu al trots op jou!

 

*Na de zomervakantie start er een Rots en Watertraining speciaal voor tienermeiden. Houd de website in de gaten voor meer details of stuur mij een berichtje zodat ik je op de hoogte kan houden. Voor individuele ondersteuning kan je uiteraard nu al bij mij terecht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *