Vechten of vluchten

Vechten of vluchten

Het is momenteel echt een hype! Weerbaarheidstrainingen, zelfverdediging, kinderen op vechtsporten. Alles om de kinderen te wapenen tegen fysiek en verbaal geweld. “Doe ze op een vechtsport, dan kunnen ze van zich af slaan”. Is dat zo? Maakt vechten je mentaal ook sterker? Misschien wel. Het idee dat je iemand fysiek aankan geeft wellicht een heel goed gevoel, maar los je daar ook je mentale problemen mee op? Vecht je die weg? Of vlucht je voor je problemen? Ik geloof in de combinatie. Het verwerken van trauma boks, trap je niet zomaar weg.

Maak je problemen ook bespreekbaar. Voor kinderen is dat lastig. Ze kunnen nog niet zo goed aangeven wat het echte probleem nu is. Fysiek bezig zijn in combinatie met gesprekken maakt dat je aan je doel kan werken en beter leert omgaan met de problemen die je ervaart en misschien kan oplossen. Ik vertel tijdens coaching sessies kinderen ook wel dat niet ieder probleem op te lossen is, wel kunnen we er voor zorgen dat ze er minder hinder van ondervinden. Maar hoe doe je dat dan?

Emoties de baas

Weerbaar worden zit naar mijn mening niet in alleen maar leren van je af te slaan. Het zit in je hele houding. Sterk staan, krachtige uitstraling, rustige blik en ademhaling. Dit leer je tijdens de Rots en Water lessen.  Leren bewust worden, omgaan met negatieve, maar ook positieve aandacht (denk aan ontvangen complimenten) kortom het hanteren van je emoties. Ieder draagt zijn eigen koffertje mee. In die koffer zit vaak negatieve bagage: Vinden ze mij wel aardig? Ik kan het toch niet! Ze moeten altijd mij hebben! Die koffer is een behoorlijke last om met je mee te dragen. Emoties kun je leren hanteren, door leren ze te begrijpen. Vergroot de emotionele taal door te benoemen, spiegelen en te oefenen. Maak emoties bespreekbaar.  Word baas over je emoties!

Zoek naar mogelijkheden

Het ervaren van stress verwerkt ieder op zijn eigen manier. De een sluit zich af van, vlucht weg en de ander wordt boos. Geef het kind de ruimte om zijn gevoel te ervaren en te uiten. Biedt handvatten om boos gedrag te reguleren. Bespreek met het kind waar hij/zij rustig van wordt (bijv. rustige plek om even te lezen, muziek te luisteren of misschien wel even lekker rennen ). Onderzoek samen de mogelijkheden. Vul het niet in voor het kind maar maak het kind eigenaar van  zijn eigen oplossingsvermogen. Vul de koffer met positieve bagage! Maak mogelijkheden bespreekbaar!

Onderzoek de mogelijkheden die passend zijn voor uw kind. Voor vragen, advies of meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Weer!Kracht Coaching & Training.

It’s easier to build strong children, than to repair broken men

Vechten of vluchten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *