Vrijheid zet niemand buitenspel

Vrijheid pesten kindercoachMet 4 en 5 mei in het zicht staan we weer stil bij vrijheid. Wat is vrijheid? Wat betekent vrijheid voor jou? Leven in vrijheid is voor velen van ons vanzelfsprekend maar helaas voor veel anderen nog een droom. Mensen uit oorlogsgebieden leven dagelijks in angst, beroofd van hun vrijheid. Op de vlucht naar een beter bestaan.

Leven in angst kan echter ook betekenen dat je je sociaal niet veilig voelt, de straat niet op durft, niet naar school durft. Kinderen die gepest worden zijn ook beroofd van een stuk vrijheid. Verlies van eigenwaarde, plezier, verlies van onderwijs omdat je niet naar school durft, verlies van gezondheid want pesten maakt je letterlijk ziek.

Vrijheid maken we samen. Verdraagzaamheid, respect, gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een zorgeloze toekomst voor onze kinderen. Dat begint al op jonge leeftijd. Kinderen maken geen onderscheid in kleur, geloof en andere uiterlijke kenmerken en of opvattingen. Zij staan open voor vriendschappen en maken verbinding. Dit is wat ik mijn kinderen ook altijd heb meegegeven. We zijn allemaal gelijk en we hebben allemaal recht om gelukkig te zijn. Iedereen geeft op een andere wijze invulling aan zijn stukje geluk. Door gehoord, gerespecteerd en gewaardeerd te worden vergroot dat stuk geluk en zal je een gevoel van vrijheid ervaren doordat je mag zijn wie je bent. Als we met z’n allen een kwart procent verdraagzamer zouden zijn, dan zag de wereld er al een heel stuk rooskleuriger uit.

Wat doe jij om de wereld een stuk mooier te maken? Op welke manier geef jij vorm aan vrijheid? Wens iemand die je niet goed kent iets liefs toe, denk een mooie gedachte voor de wereld, doe iets spontaans voor jezelf!

Vreugde is aanstekelijk.
Het straalt als de zon
En fonkelt als de sterren.
Als je vrolijk bent, wil je springen, dansen, spelen….
En je wilt je vreugde delen met iedereen.

(Bron: De kleur van emoties en Schatgravers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *